Sparen voor de baby

spaargeld baby

Binnenkort verwachten wij ons eerste kindje. We willen haar graag een mooie toekomst geven en daar zijn naast liefde en geluk, natuurlijk ook wat financiële middelen voor nodig. Daarom heb ik uitgezocht wat voor ons een fijne methode zou zijn om voor haar toekomst te sparen.

Twee punten die we mee hebben genomen in onze overweging.

  • Het geld hoeft pas voor haar beschikbaar te komen op haar 18e verjaardag (of als ze gaat studeren)
  • We willen graag periodiek in kunnen leggen (we hebben nu niet een enorme buffer die we vast kunnen zetten voor haar)

Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij een Zilvervloot rekening. We gaan deze afsluiten via de Regiobank (voor service ook handig want die zit hier in het dorp), deze is overigens ook af te sluiten via de Volksbank.

De voordelen:

  • Naast een variabele rente (die met 0,2% al wat hoger ligt dan de meeste spaarrekeningen) een bonusrente van 1% per gespaard jaar met een maximum van 10% aan het einde van de looptijd.
  • Het voldoet aan onze wensen die hierboven zijn benoemd.

Er zitten wel een aantal voorwaarden aan deze regeling.

  • Inleg van maximaal 600 euro per jaar.
  • Bij opname voor 18e levensjaar geen bonus over het opgenomen bedrag.

Ons plan is om maandelijks 50 euro op deze regeling te storten. Met de huidige variabele rente levert dat dan na 18 jaar een bedrag op van: €10.997,- hierover ontvang je dan nog 10% bonusrente wat betekent €1099,70 dus na 18 jaar zou onze dochter dan een bedrag van €12.096,70 tot haar beschikking hebben.

Al met al een mooi bedrag, voor de start van de studie (mocht ze gaan studeren) of anders een leuke bijdrage voor bijvoorbeeld een rijbewijs, als die tegen die tijd nog nodig zijn en niet iedereen een zelfrijdende auto heeft, haar toekomstige woonlasten  of wellicht een mooie reis. We zullen zien wat de toekomst brengt!

Welke opties hebben we wel overwogen maar zijn afgevallen:

Beleggen

Hoewel het rendement hoogstwaarschijnlijk beter zal zijn, brengt dit toch risico’s met zich mee en we willen niet in de duurdere fase van haar leven verplicht zijn de belegging op een “slecht” moment in de markt te verkopen. Natuurlijk kun je het risico richting het einde afbouwen, maar het voelt voor nu gewoon niet goed. Ook de plannen van de overheid rondom het belasten van beleggingen maken het onzeker.

Deposito sparen

Dit voldoet niet aan onze wensen aangezien je hierbij zelden een tussentijdse inleg kunt doen dus dit vereist een te hoog startkapitaal.

Overige spaarrekeningen

ASN jeugdsparen vind ik nog wel een mooi alternatief en heeft momenteel de hoogste variabele rente van alle jeugdspaarrekeningen en het feit dat het een duurzame bank is, is natuurlijk ook mooi meegenomen. Echter is de rente hier ook variabel en is deze de afgelopen periode ook hard gekelderd, dus zekerheid heb je nooit.  Dan hebben we bij de Zilvervloot rekening in ieder geval nog de bonus aan het einde van de looptijd.

Naast de Zilvervloot rekening openen we overigens ook nog een JongWijs rekening waar overige familie eventueel geld op kan storten of waar ze haar verjaardagscentjes kan storten, hier kan ze straks al wel eerder bij en kan ook een betaalrekening aan gekoppeld worden. Over het spaarsaldo krijg je enkel variabele rente, momenteel ook 0,2%.

Spaar jij geld voor de toekomst van je kinderen? Zo ja hoe doe je dat?

Auteur: mevr. Centje

Millenial, data geek, geïnteresseerd in de FIRE en HOT bewegingen en daarnaast ook in duurzaamheid

Eén gedachte over “Sparen voor de baby”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *