Studiekosten aftrekken

studie

Vanaf deze week kan het weer: de jaarlijkse belastingaangifte. Komende weken zal ik een aantal relevante blogs rondom de belastingaangifte posten. Met vandaag als eerste onderwerp aftrekbare studiekosten.

Je studie kan een hoge kostenpost zijn, maar onder bepaalde voorwaarden kun je gelukkig wel een deel van je kosten aftrekken. Hier zitten wel wat haken en ogen aan dus neem deze eerst goed door voor dat je ze opgeeft bij je belastingaangifte!

Voorwaarden om studiekosten te mogen aftrekken:

  • Je hebt geen recht op studiefinanciering

Dit betekent dus dat je geen lening, beurs of OV-abonnement van DUO mag hebben. Ook al heb je er wel recht op, maar maak je er geen gebruik van kun je studiekosten dus nog steeds NIET aftrekken

  • de studie of opleiding is voor je (toekomstig) beroep en is een leertraject

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan kun je de volgende studiekosten aftrekken:

  • collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld
  • leermiddelen die je van de opleiding móet hebben, zoals boeken of bepaalde software

Kosten voor pc, laptop of reiskosten zijn niet aftrekbaar.

TIP: Bent u ouder van een studerend kind en wilt u graag zijn of haar studiekosten betalen doe dit dan niet rechtstreeks. Studiekosten zijn voor ouders van het kind namelijk nooit aftrekbaar enkel voor het kind dat de studie volgt en dat voldoet aan de bovenstaande voorwaarden.

Indien u de studiekosten voor uw kind wilt financieren, doe dit dan indirect. Ouders mogen hun kind namelijk jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken. Voor 2020 is dit een bedrag van €5.515,-. Er zijn zelf mogelijkheden om eenmalig een hoger bedrag te schenken voor bijvoorbeeld een dure studie zie voor deze bedragen de site van de belastingdienst.

Maar over het algemeen is het bedrag van 5515 euro vaak voldoende om de studiekosten te financieren. Het kind kan dan zelf de studiekosten betalen en vervolgens aftrekken bij de belastingaangifte, mits hij of zij voldoet aan bovenstaande voorwaarden. Aangezien deze nogal streng zijn zal dit niet voor heel veel studenten van toepassing zijn, zo heeft een hbo/wo student namelijk 7 jaar recht op een lening of collegegeldkrediet bij een 4 jarige opleiding. Zie de website van duo voor alle rechten rondom studiefinanciering.

Welk bedrag mag je aftrekken, wanneer je voldoet aan de voorwaarden?

Aftrekbare kosten = Studiekosten (zoals hierboven beschreven) – bijdrage werkgever – 250

Het gedeelte wat je werkgever dus betaalt is niet aftrekbaar, daarnaast geldt een drempel bedrag van 250 euro.

Het levenlanglerenkrediet valt overigens niet onder studiefinanciering, dus mocht je hier gebruik van maken kun je wel je studiekosten aftrekken.

Heb jij al wel eens studiekosten afgetrokken?

Auteur: mevr. Centje

Millenial, data geek, geïnteresseerd in de FIRE en HOT bewegingen en daarnaast ook in duurzaamheid

Eén gedachte over “Studiekosten aftrekken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *