Belasting voordeel bij een wisselend inkomen

wisselend inkomen

Zoals eerder gezegd ga ik komende weken een aantal regelingen rondom de belastingaangifte bespreken in mijn blogs. In dit blog eentje die ik zelf heel interessant vind, namelijk middeling sterk wisselende inkomens.

De naam van de regeling zegt het eigenlijk al, deze regeling is relevant als je in het ene jaar veel meer of minder inkomen hebt gehad dan in andere jaren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je onbetaald verlof hebt genomen of minder bent gaan werken om te zorgen voor de kinderen, een bijbaantje hebt gehad tijdens je studie en vervolgens een goed betaalde baan na je afstuderen, een eigen onderneming die aan het begin nog niet veel opleverde, maar die nu heel goed loopt of als je wellicht in een bepaald jaar een hoge financiële bonus of gouden handdruk hebt ontvangen. Wat voor jou de reden ook is dat je inkomen sterk wisselt, deze regeling kan heel interessant zijn.

Hoe werkt het?

De middeling gaat over 3 aaneengesloten jaren. Je kunt zelf bepalen welke jaren dit zijn. Vervolgens tel je de inkomens uit werk en woning (box 1) voor deze jaren bij elkaar op en deel je ze door 3. Zo krijg je voor deze periode het gemiddelde jaarlijkse inkomen.  Nu ga je voor ieder van de drie jaren bepalen hoe hoog de belasting zou zijn geweest indien je dat jaar dit gemiddelde inkomen had gehad. Dit doe je aan de hand van deze tabel, let op indien je AOW gerechtigd was gelden er andere tarieven. Tel voor alle drie de jaren deze bedragen bij elkaar op en vergelijk ze met de som van de oorspronkelijke belastingbedragen die je hebt betaald. Hiervoor heb je dus je IB aangiftes uit voorgaande jaren nodig.

Indien

(som oorspronkelijke belasting bedragen) – (som nieuwe belastingbedragen) > € 545,-

dan kun je belasting terug krijgen.

De eerste 545 euro krijg je dus niet terug, dit is het drempelbedrag. Hier kun je een rekenvoorbeeld vinden.

Deze regeling kan met terugwerkende kracht worden gebruikt. Dus ook al is het al een aantal jaar geleden dat je een sabbatical had, studeerde of je onderneming begon dan kan dit nog steeds interessant zijn. Een voorwaarde is wel dat het binnen 36 maanden nadat de laatste aanslag uit het middelingstijdvak is vastgesteld, moet worden ingediend.

Wellicht is het voor jou voordeliger om te wachten tot je IB aangifte van dit jaar is vastgesteld omdat je dan meer terug krijgt. Het is echter wel makkelijk om alvast met je voorlopige aanslag de berekening te maken, zodat je niet te laat bent als later blijkt dat een eerder tijdvak je toch meer op zou leveren. Eenmaal gebruik gemaakt van deze regeling kun je dit niet nog eens doen voor een tijdvak dat overlapt. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld niet kunt middelen over 2015-2016-2017 én over 2017-2018-2019 aangezien 2017 dan twee keer voor komt. Kortom doe je berekeningen dus goed en over meerdere tijdvakken om te bepalen wat in jouw geval het gunstigste is.

Je kunt heel het jaar door gebruik maken van deze regeling dus je bent niet per se gebonden aan de periode dat je aangifte inkomstenbelasting kunt doen.

Indien jij denkt aanspraak te kunnen maken op deze regeling check dan wel altijd even alle voorwaarden op de site van de belastingdienst

Mijn voordeel

Ik kan in het gunstigste tijdvak 27 euro terug krijgen, wat betekent een verschil van 572 euro, maar daar gaat de drempel van 545 euro dus nog vanaf. Dit is voor het tijdvak dat het laatste 1,5 jaar van mijn studie beslaat en de eerste 1,5 jaar van mijn carrière. Wellicht nog net de moeite om hier gebruik van te maken, maar ik moet sowieso nog even wachten, want een van deze aanslagen is nog niet definitief.

Wist je al van deze regeling en is hij voor jou interessant?

Auteur: mevr. Centje

Millenial, data geek, geïnteresseerd in de FIRE en HOT bewegingen en daarnaast ook in duurzaamheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *