Elektriciteit en gasverbruik

energieverbruik

Bij deze een inzicht in ons elektriciteits-en gasverbruik, omdat dit blog een hele tijd stil heeft gelegen als eerste de cijfers van 2021 vs 2022. Goed om te weten is dat er bij ons gestookt wordt beneden en op onze werkkamer(s). We hebben voor de benedenverdieping (bijkeuken, woonkamer en keuken) een standaard klokprogramma overdag van 18 graden in de bijkeuken en 19 graden in woonkamer en keuken en ’s nachts zetten we de thermostaat terug naar 17 (maar in de woonkamer en keuken zakt het eigenlijk nooit onder de 18 graden). Dit programma is dagelijks hetzelfde aangezien wij gezegend zijn met 2 lieve oma’s die op hun kleinkind willen passen, beiden 1 dag in de week en de dag dat ze naar het kinderdagverblijf gaat werkt altijd een van ons wel thuis, de overige dagen is minimaal 1 van ons vrij. Dus eigenlijk is er altijd wel iemand in huis. Op de werkkamer draaien we de verwarming gewoon open op het moment dat daar iemand gaat werken.

De situatie in 2022 vergeleken met 2021 is dus redelijk gelijk, zelfde aantal inwoners (3, 2 volwassenen en 1 kind) en we zijn beiden na corona 50% van de tijd thuis blijven werken. Verder zijn we gezegend met een energiecontract die nog tot eind mei loopt en welke ik 3 jaar geleden afsloot waardoor onze tarieven ook behoorlijk laag zijn.

Energieverbruik 2021 vs 2022

Zoals te zien valt in de grafiek, is zowel het elektriciteitsverbruik als het gasverbruik in 2022 gedaald t.o.v. 2021. Daarnaast hebben onze zonnepanelen netto meer terug geleverd in 2022. Dit betekent dat we in 2021 1864 kwh moesten betalen en voor 2022 slechts 1263 kwh een besparing van maar liefst: (1263-1864)/1864 * 100% = -32%. Natuurlijk is dit voor een deel ook wel te danken aan de vele zonuren in 2022 en daarnaast heeft het kopen van een schakelaar voor de vloerverwarming ook veel effect gehad. Ook hebben we nog wat lampen/schakelaars vervangen voor LED.

Ook het gasverbruik is redelijk gedaald, maar dat zegt eigenlijk niets zonder te kijken naar de graaddagen. Voor 2021 waren dit er voor onze regio 2722 en in 2022 kwam dit uit op 2841 gewogen graaddagen (bron https://www.mindergas.nl/).

Dit betekent dat het gasverbruik in 2021 0,44 m3 per gewogen graaddag is en in 2022 “slechts” 0,35 m3 per graaddag. Ik denk dat dit grotendeels te verklaren is door het uitzetten van de vloerverwarmingsgroep in de wc en hal. Omdat wij vanuit de hal een open verbinding hebben naar de 1e en 2e verdieping en deze ook aan de voordeur grenst vond ik dat een verspilling van warmte en behalve dat het nu wat frisser is op de wc hebben we hier niet echt last van.

Verbruik januari

Dan nu naar de iets recentere cijfers; ons verbruik in januari.

energieverbruik januari

Zoals te zien hier ook weer een afname van het energieverbruik t.o.v. een jaar eerder. De energiemaatregelen die we genomen hadden in 2022 zijn eind februari doorgevoerd dus vanaf maart verwacht ik niet meer zo’n groot verschil t.o.v. een jaar eerder.

Gas is redelijk vergelijkbaar vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, als ik kijk naar graaddagen; 453 in januari 2022 versus 429 in 2023, presteren we zelfs nog iets slechter dit jaar. Namelijk 0,44 m3 per graaddag in 2022 versus 0,45 m3 in 2023. Hier heb ik wel een verklaring voor (ik ben tenslotte zelf de grootste “boosdoener”), ik heb namelijk sinds eind december zwangerschapsverlof en het sporten + daarmee ook het douchen bij de sportgelegenheden is een heel stuk minder t.o.v. een jaar daarvoor. Daarnaast vind ik het nu aan het einde van mijn zwangerschap lekker om wat vaker een bad te nemen en duren mijn douchesessies gemiddeld ook wat langer (niet duurzaam I know). Het zou dus zuiverder zijn als ik gedeelte van het gasverbruik voor verwarming kon scheiden van het gasverbruik voor warm water maar dat inzicht heb ik helaas niet.

Volgende maand zal ik weer een nieuwe update plaatsen, maar gezien de kleine ieder moment geboren kan worden zullen deze cijfers wat lastiger te vergelijken zijn met februari vorig jaar.

Auteur: mevr. Centje

Millenial, data geek, geïnteresseerd in de FIRE en HOT bewegingen en daarnaast ook in duurzaamheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *