Waar ik niet op bespaar

triatlon

Ik heb een hele grote passie en dat is sporten. Eigenlijk heb ik te weinig tijd om alle sporten te doen die ik leuk vind. Dus ik moet keuzes maken, maar nog steeds doe ik er behoorlijk wat. Mijn favoriete sport is voetbal ik train 2x per week en daarnaast speel ik 1x per week wedstrijd. Ik ben redelijk competitief dus ik speel ook bij een club die niet in mijn dorp ligt zodat ik wat hoger kan spelen. Ook geef ik daar zelf nog training aan een meidenteam. Buiten het voetbalseizoen zit ik natuurlijk ook niet stil. In de zomer doe ik triatlons, hier train ik al wel het hele jaar voor. Hoewel je tijdens wedstrijden in open water zwemt, train ik meestal binnen. Daarom koop ik jaarlijks minimaal een 25 baden kaart. Gelukkig hoef ik om te fietsen en hardlopen geen abonnement aan te schaffen. Daarnaast zijn mijn vriend en ik beiden nog lid van de tennisclub hier in het dorp, zodat we samen een balletje kunnen slaan als het mooi weer is en voor mij ook om wat meer mensen te leren kennen.

Wat kost me dat nu op jaarbasis

  • Contributie voetbal 172,50
  • Contributie tennis 80
  • Lidmaatschap Nationale triatlon bond 75
  • 25 baden kaart 82,85

Variabel:

  • Tennislessen 100 euro
  • Onderhoud wielrenfiets 50 euro
  • Sportkleding en accessoires 200 euro
  • Inschrijfgeld triatlon wedstrijden 100 euro

Tennislessen heb ik het afgelopen jaar gedaan, maar dat was meer om mijn techniek even op te frissen, ik ben niet van plan om dat jaarlijks te doen. Nu kwam het mooi uit, want voetballen ging niet meer in mijn zwangerschap, maar tennissen gelukkig nog wel. Maar als het geen tennis is dan wel iets anders, zo deed ik het jaar ervoor een borstcrawlcursus om daar mijn zwemtechniek te verbeteren. Dus die kosten maak ik gemiddeld toch wel.

Verder ben ik ook redelijk wat geld kwijt aan sportkleding en accessoires. Zo kocht ik afgelopen jaar nieuwe hardloopschoenen, een nieuwe fietshelm, een sportbeha en een zwangerschapsbadpak. Omdat ik redelijk veel voetbal, koop ik ook jaarlijks wel een nieuw paar omdat mijn oude dan versleten zijn, in verband met mijn zwangerschap was dat dit seizoen alleen niet nodig.

En dan nog het inschrijfgeld van de triatlons, ik doe meestal aan lokale wedstrijden mee en dan vooral kwart of olympische afstanden, die zijn met max 50 euro per wedstrijd nog redelijk betaalbaar. Maar wanneer je de hele afstand gaat doen en dan ook nog een echte Ironman, betaal je makkelijk 500 euro voor één wedstrijd. Absurde bedragen en dat maakt de sport helemaal niet toegankelijk voor mensen die het niet zo breed hebben, je moet tenslotte ook al behoorlijk wat investeren om ermee te kunnen starten. Deze kosten van o.a. een fiets en een wetsuit heb ik hier niet eens in meegenomen. De ervaring van zo’n Ironman als je over de streep komt moet dan wel weer onvergetelijk zijn. Hoewel ik ooit in mijn leven nog wel eens een hele wil doen weet ik niet of ik er dan zo’n bedrag voor over heb. Maar met een langere afstand worden de bedragen natuurlijk automatisch al wel hoger. Gelukkig ben ik voor een lokale cross of hardloopwedstrijd maar een paar euro kwijt (die doe ik af en toe nog in de winterstop).

Al met al kost het sporten me toch zo’n 860 euro per jaar en dan heb ik de variabele kosten nog niet eens zo ruim ingeschat. Toch zou ik hier nooit op besparen omdat ik er zoveel voldoening en energie uit haal.

Helaas zijn er in deze tijd geen wedstrijden, ik had me al wel ingeschreven voor twee triatlons dat leek me een goede motivatie om mijn zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Nu dus maar gewoon voor mezelf wat trainen, zodat ik weer in vorm ben als wedstrijden straks weer mogen.

Waar bespaar jij echt niet op?

Auteur: mevr. Centje

Millenial, data geek, geïnteresseerd in de FIRE en HOT bewegingen en daarnaast ook in duurzaamheid

3 gedachten aan “Waar ik niet op bespaar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *