Besparen op de vaste lasten

energie

Ik heb verlof dus alle tijd om eens naar onze vaste lasten te kijken, zeker nu ik gelezen had dat de gasprijzen enorm waren gedaald. Drie jaar geleden verlengde ik ons energie contract voor vijf jaar(!). Als naïeve student liet ik me aan de telefoon ompraten door zo’n verkoper. Nu waren op dat moment de gas en energie prijzen niet heel hoog, maar daardoor miste ik wel voor vijf jaar de bonus die je vaak krijgt bij het overstappen naar een ander contract. Ik dacht dus dat ik de komende vijf jaar wel vast zou zitten aan dit contract, de overstapboetes zijn namelijk ook niet mis als je contract nog een paar jaar duurt. Maar nu de prijzen zo laag zijn ging ik toch maar eens op onderzoek uit.

En wat blijkt, er zijn redelijk wat maatschappijen die je boete willen overnemen. Oké niet bij een eenjarig contract maar wel bij een meerjarig. Ik heb verschillende partijen bekeken en uiteindelijk heb ik gekozen voor ENGIE, lage tarieven en lage vaste lasten. Dit laatste vind ik ook heel relevant, helemaal als we straks nog willen verduurzamen dan worden de vaste lasten alleen maar een groter aandeel van de totale som. Geen welkomstbonus maar dus wel de vergoeding van mijn overstapboete en daarnaast ook wat groener dan onze huidige energieleverancier (oké nog wel energie gecompenseerd gas dus het kan altijd beter). Ik heb gekozen voor een contract voor drie jaar. Overal lees je het advies om een jaar contract af te sluiten omdat je dan jaarlijks profiteert van een welkomstbonus, maar ik denk dat met de huidige lage tarieven voor energie en gas het niet eens zo gek is om voor een wat langere tijd je contract af te sluiten, maar dat hangt natuurlijk ook af van je verbruik. Wij hebben hier dus voor gekozen omdat we anders de opzegboete zelf zouden moeten betalen.

Wat we nu uiteindelijk besparen?

50 euro per jaar

Dit lijkt niet heel veel, maar wij zijn dan ook geen grootverbruikers met 1100 kuub gas en 1400 kWh energie (we hebben zonnepanelen) en daarnaast hebben we ons vorige contract dus ook met gunstige tarieven afgesloten.

Behalve deze besparing hebben we deze week dus ook een nieuw internet en bellen abonnement afgesloten, zoals te lezen was in dit blog. Dit bespaart ons ook nog eens 168 euro op jaarbasis. Dus totaal toch een besparing van 218 euro per jaar. Niet gek voor een paar uurtjes werk!

Oja en al die mensen die zeggen dat je binnen 10 minuten overstapt geloof ik niet, want om alles goed te vergelijken heb je echt wel wat meer tijd nodig. De vergelijkingssites tonen niet alle leveranciers, dus het loont om verschillende websites te bekijken. Daarnaast is het ook belangrijk om je eigen waarden te bepalen, ga je voor de laagste prijs of vind je bijvoorbeeld duurzaamheid heel belangrijk en kies je dan voor een net wat hogere prijs. Kijk ook eens wat de bedragen doen als je een ander verbruikerspatroon krijgt. Nu met de komst van zo’n kleintje zijn onze historische verbruiksgegevens niet meer helemaal juist als uitgangspunt. Bij ons zal straks de verwarming doordeweeks veel vaker overdag aan moeten omdat we iets minder gaan werken, maar ook omdat de oma’s die komen oppassen overdag in ons huis zijn, wat weer leidt tot hogere gas kosten. Wat waarschijnlijk leidt tot een nog hogere besparing dan die 50 euro.

Dat ik niet de enige ben die deze periode overstapt van energie leverancier blijkt wel uit deze cijfers.

Heb jij je energiecontract al eens onder de loep genomen?

Auteur: mevr. Centje

Millenial, data geek, geïnteresseerd in de FIRE en HOT bewegingen en daarnaast ook in duurzaamheid

Eén gedachte over “Besparen op de vaste lasten”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *